dinsdag, april 23, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Indonesië Mission | Verre NaastenMerauke, SMTK (middelbare theologische school): 21-29 maart 2019

Merauke, SMTK (middelbare theologische school): 21-29 maart 2019

De reis

Het vliegtuig van Yajasi brengt ons dinsdag naar Sentani. Onderdak vinden is nog niet zo gemakkelijk; gastenhuizen van zendingen zijn volgeboekt; 2 hotels zijn ook vol. Het 3de hotel Grand Tahara heeft wel plek. Het ligt aan de oever van een riviertje bij een brug. Door de overstroming is de oever meters afgekalfd tot vlakbij het hotel. Het regent veel en de stroom is sterk.

We proberen dan vliegtickets voor Merauke te kopen, maar dat mislukt. Alle verkooppunten zijn al gesloten. Woensdag gaan we vroeg op pad en lukt het om voor donderdag tickets kopen.

Donderdag brengt de taxi van het hotel ons naar de luchthaven. We zijn al een stuk later dan de officiële aanmeldingstijd, maar dan blijkt het personeel op de luchthaven er nog niet te zijn. We wachten dus een poosje. Maar we vliegen wel keurig op de aangekondigde tijd met Lion Air.

In Merauke worden we naar een kamertje van de immigratiedienst verwezen. Daar wordt een copie van onze paspoorten gemaakt en vertellen we dat we op bezoek gaan bij de “Gereja Reformasi” aan de Jalan Nowari. Dan is het voldoende en mogen we vertrekken.

We gaan per taxi naar het ons bekende hotel Coreinn. Het personeel vindt het leuk ons weer te ontmoeten!

Cursus pastorale zorg op de SMTK

Het hoofd van de school, Emi Sawi, regelt vervoer met een pick-up van en naar de school. Het is een rit van ongeveer een halfuur vanuit het noordwesten van Merauke naar het zuidoosten, buiten Merauke. Een rustig gelegen complex. Vrijdagmorgen geven we de eerste les. We geven de lessen van 8 tot 12 uur met halverwege een pauze.

De eerste en tweede klas volgen de cursus. Het gaat om ongeveer 40 deelnemers! De leesvaardigheid van de meesten is goed; het is dan ook een verademing hier les te geven.

Tijdens de lessen stellen we ook het onderwerp zwarte magie aan de orde. Wat weten ze ervan? Ze komen aardig los en vertellen, dat ze daarover gehoord hebben. Op onze vraag: wie is sterker? Jezus of de zwarte magie, geven ze als antwoord: Jezus. Hoe sterk die overtuiging is, is de vraag.

We geven daarom aan: gelovigen zijn het eigendom van Christus. Als Hij de sterkste is, kan zwarte magie hen niet van Christus afnemen en doden. Leven en dood zijn in Gods handen; Hij bepaalt de levenstijd van gelovigen en niet de zwarte magie.

De laatste vrijdag gaat het over het maken van een werkplan. De leerlingen leveren allemaal wat in: een werkplan of uitleg over wat ze aan deze cursus gehad hebben. Ze willen ook graag een vervolgcursus.

Na afloop worden er groepsfoto’s gemaakt.

Leerlingen, die aan de cursus meededen.

Diversen

In de SMTK liggen honderden zogenaamde “Rode Boekjes”. Ze worden verkocht voor Rp. 75.000 (€ 5). Daarin staan 365 bijbelverhalen in het eenvoudige Indonesisch dat op Papua gesproken wordt. Ze voorzien in een grote behoefte. Deze boekjes moeten voor het overgrote deel naar Tanah Merah en daarvandaan naar de dorpen in het binnenland, maar de kosten voor vervoer zijn hoog. Daarom liggen ze daar nog.

We sporen de leerlingen aan om hun ouders en familie te vertellen, dat het rode boekje weer te koop is. Zij kunnen de leerlingen geld geven om het te kopen. De leerlingen kunnen zo’n boek meenemen naar hun thuisdorp, als ze daar heen gaan op vakantie. Eens afwachten, wat er gebeurt!

Er is eind vorig jaar een gebedsgenezer in Merauke geweest. De meeste leerlingen zijn naar een bijeenkomst van hem geweest. Volgens hun werden er diverse mensen genezen; ze noemden als voorbeeld een kreupele.

Ik vraag hun of het gebed van zo’n persoon meer uitwerkt dan het gebed van een ‘gewone’ christen. Het antwoord is nee. Ook wijs ik erop, dat sommige gebedsgenezers beweren, dat je geloof niet goed is, als je niet genezen wordt. Daarbij noem ik het voorbeeld van Paulus uit I Korinte 12: hij bad 3 keer om genezing van een kwaal waar hij hinder van had, maar God weigerde dat. Paulus getuigt er daarna van dat hij juist met deze kwaal zijn taak als verkondiger beter kan verrichten omdat hij niet kan vertrouwen op eigen kracht maar op God’s genade. Wie durft te zeggen, dat Paulus’ geloof niet goed was?

Jan en Henny

 

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties