dinsdag, juli 16, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Indonesië Mission | Verre NaastenSentani (Papoea), 24 februari - 6 maart 2019

Sentani (Papoea), 24 februari – 6 maart 2019

Jan en Henny de Vries zijn woensdag 20 februari weer vertrokken richting Papoea, met als doel Timoteüs-cursussen te geven aan lokale kerkleiders en geïnteresseerden in GGRI-kerken in het binnenland van Papoea. Via onze reisblog zullen ze regelmatig verslag doen van hun belevenissen.

Woensdag-zaterdag: op reis naar Sentani

Op woensdag 20 februari vertrokken we met een ochtendvlucht naar Dubai. Dubai kent een tijdsverschil van 3 uur met Nederland. De vorige keren hadden we een middagvlucht, waardoor we een erg korte nachtrust hadden in Dubai: de aansluitende vlucht van Dubai naar Jakarta vertrekt namelijk redelijk vroeg in de morgen. Deze keer hadden we een nachtrust van normale lengte; dat was wel zo ontspannen. Donderdag kwamen we ’s avonds aan in Jakarta aan, waar het weer een tijdsverschil is van 3 uur is met Dubai. Na een overnachting in Jakarta vertrokken we vrijdag om een uur of 11 ‘s avonds naar Sentani (op Papoea), dat weer een tijdsverschil van 2 uur heeft met Jakarta. Zaterdagochtend vroeg kwamen we aan in Sentani. We leven hier dus met een totaal tijdsverschil van 8 uur met Nederland: als het in Nederland 13.00 uur is, is het bij ons 21.00 uur ‘s avonds.

Cursus

Op Papoea lopen dingen vaak anders dan gepland, zo weten we uit ervaring. En dat blijkt direct na aankomst al. Want we hadden aanvankelijk voor onze eerste week gepland om de preekcursus in Waena voort te zetten. Maar de predikant van Waena, Yan Wambrau, zou er dan niet bij kunnen zijn. Dus daarom verzetten we deze cursus naar de laatste week van ons verblijf. We meldden dat we daarom in de eerste week van ons verblijf een cursus in Sentani zouden kunnen geven. Dat werd niet afgewezen; dus rekenden we daarop. Maar het blijkt nu, dat dat niet door kan gaan.

Straatbeeld in Sentani op de achtergrond een grote moskee.

Plotseling overlijden van ds. Yan Korop

Zondagmiddag zijn we bij ds. en mevr. Korop op bezoek geweest. In de zeventiger jaren rondde hij de opleiding tot evangelist af. Hij kreeg toen als standplaats de gemeente van Kaisah; dit dorp ligt aan de Digul, ver in het zuiden en niet heel ver van de monding van de Digul. Kaisah viel wat de zending betreft onder mijn zorg. Dat betekende dat ik Yan geregeld opzocht om hem te begeleiden, om de 3 of 4 maanden. Later werd hij overgeplaatst naar een gemeente in het westen van ons zendingsgebied, naar Honya, een dorp, dat onder de zorg van de zendeling in Tiau stond. Nog weer later werd hij in Tiau eerst evangelist en later predikant.

Bij het 50-jarig jubileum van de zending, dat in 2008 gevierd werd in Kouh, waren hij en zijn vrouw ook aanwezig en hebben we hen weer ontmoet. Ze vierden toen net hun 25-jarig huwelijksjubileum. Daarna werd hij voorzitter van onze zusterkerken op Papoea. In die functie had hij veel met de overheid te maken. Hij verhuisde daarom van Tiau naar Pos Tujuh (bij Sentani). Daar hebben we hem de laatste twee jaar meerdere keren bezocht, als we cursussen gingen geven.

In de nacht van woensdag op donderdag ging hij naar de huiskamer; zijn vrouw hoorde dat hij viel en ging kijken. Toen was hij al overleden. Ik werd ’s morgens vroeg gebeld met het bericht van zijn overlijden en met de vraag of ik ’s avonds de rouwdienst wilde leiden. Dat heb ik gedaan.

‘s Vrijdags is zijn lichaam per vliegtuig naar het binnenland gebracht om daar begraven te worden. Het was schokkend zo plotseling afscheid te moeten nemen van een trouwe, toegewijde voorganger en goed bekende.

Mei 2017: ds. Korop en zijn vrouw met ons

28 februari: op zijn sterfdag: het kruis bij de kerk.

Verblijf

We hadden de eerste week na onze aankomst flink last van een ‘jetlag’. Meerdere keren werden we om 2 uur ’s nachts wakker en konden we daarna (haast) niet meer in slaap vallen. Dat hadden we bij vorige bezoeken niet meegemaakt. We konden van zaterdag tot woensdag in het gastenhuis van de NTM (New Tribes Mission) verblijven, en daarna in het gastenhuis van de MAF (Mission Aviation Fellowship).

We hoopten maandags te vertrekken naar het binnenland (Yaniruma); maar dat ging niet door. Het werd woensdag en daarom hebben we onze plannen voor Yaniruma en Wanggemalo ook aangepast. In plaats van dinsdag, woensdag en donderdag cursus in Yaniruma en het weekend in Sentani, is het geworden: woensdag tot zaterdag cursus in Yaniruma, maandag naar Wanggemalo en de maandag daarop vertrek uit Wanggemalo met bestemming Merauke.

Jan en Henny

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties