maandag, mei 20, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Indonesië Mission | Verre NaastenTLT: aan de slag in Waena, Papoea (24-28 september)

TLT: aan de slag in Waena, Papoea (24-28 september)

Een koortje van gemeenteleden zingt tijdens de kerkdienst in Waena

Op reis
We vertrokken woensdag 19 september van Schiphol, overnachtten in Dubai en kwamen donderdagavond aan in Jakarta. Na overnachting vertrok ons vliegtuig ’s avonds naar Sentani, waar we omstreeks half zeven zaterdagmorgen aankwamen. We namen een taxi naar het gastenhuis van de NTM (New Tribes Mission) op Pos Tujuh (Sentani). Daar hebben we die dag ruim de tijd genomen om wat uit te rusten. Ds. Yan Wambrau vroeg me om zondagmorgen voor te gaan in de gemeente van Waena. En dat heb ik gedaan met een preek over 2 Timotheus 2,1-13.

TLT-cursus in Waena
De cursus pastorale zorg was in Waena al gegeven door Gerrit de Graaf. Men wilde nu graag de preekcursus en die hebben we gegeven. We vertrokken een uur voor het begin van de cursus met een taxi, georganiseerd door ds. Wambrau, van Pos Tujuh naar Waena, ruim een half uur rijden. Het aantal deelnemers varieerde van 12 tot 17. Voor de eerste avond hadden we afgesproken om om 5 uur te beginnen en om 7 uur te stoppen. Daarna zouden we samen eten. Maar pas om 6 uur waren de deelnemers aanwezig. We hebben toen afgesproken om om 6 uur te beginnen en tot 8 uur door te gaan. Dat liep ook niet altijd soepel: door verkeersopstoppingen kwamen sommigen nog later.

Ook met de baby bij je, kun je de cursus volgen

In de nacht van woensdag op donderdag had ik last van een soort buikgriep, waardoor ik me zo slap voelde, dat ik de cursus niet kon geven. Daarom is de les van donderdag afgezegd. Vrijdag was ik weer op de been en kon de cursus doorgaan. Ongeveer de helft van de preekcursus was toen gegeven.

De deelnemers waren enthousiast en wilden ook het vervolg van de preekcursus.

Diversen

Het besluit over de vrouw in het ambt
Het was ons bij eerdere bezoeken opgevallen, dat het besluit over de vrouw in het ambt niet erg bekend was bij de predikanten van de GGRI (onze zusterkerken). Nu is het duidelijk geworden, wat daarvan de oorzaak is. Ds. Wambrau vertelde, dat hij als secretaris van de synode een brief ontvangen had, waarin dat onderwerp vermeld stond. Maar deze brief was in het Engels gesteld en hij vond het vertalen erg moeilijk. Daarom was hij er niet aan begonnen en lag de brief nog steeds bij hem!

De gemeenteleden geven elkaar en de kerkenraad een hand om elkaar een goede zondag te wensen

Lectuur
Vanuit het binnenland hadden we van een evangelist een vorige keer de vraag gekregen of het boek van ds. Versteeg, Sejarah Keselamatan (=heilsgeschiedenis) nog te verkrijgen was. We hebben ds. Versteeg ernaar gevraagd. Hij berichtte dat er een flink aantal exemplaren gedrukt was. Die zijn toen opgeslagen in het kantoor van de GGRI in Waena. Ze konden tegen kostprijs verkocht worden (Rp. 25.000 = ongeveer anderhalve euro). Met de opbrengst kon dan een nieuwe druk gerealiseerd worden. Ik heb ds. Wambrau ernaar gevraagd. Hij reageerde: die boeken liggen inderdaad in het kantoor. Maar het is heel duur zo’n boek per luchtpost naar het binnenland te versturen. Het is er dus niet van gekomen. Er liggen ook flink wat exemplaren van een eenvoudige catechismusverklaring van ds. Versteeg.

We hebben van elk boek 25 exemplaren meegenomen naar het binnenland en zullen zien of en hoe we die aan belangstellenden kunnen verkopen.

Zwarte magie
Ds. Wambrau, afkomstig van Biak, vertelde over een sterfgeval in zijn familie, waarbij zwarte magie als doodsoorzaak werd gezien. Ook vertelde hij op wat voor manier men wilde vaststellen, hoe deze magie gewerkt had en hoe er wraak genomen kon worden, zodat de dader ook zou sterven. Het betrof allemaal personen, die tot een christelijke kerk behoorden. Het gebied van Biak was het eerste op Papoea, waar het evangelie gebracht werd! Na meer dan een eeuw christendom is het geloof in de macht van zwarte magie daar nog steeds overweldigend groot.

Gemeente Waena
Ds. Wambrau vertelde, dat er gemeenteleden zijn overgegaan naar de Pinkstergemeente. Die trekt mensen, door elke zondag gratis maaltijden aan te bieden! Ook is er een gemeentelid overgegaan naar de Jehovah’s getuigen.

Jan en Henny de Vries

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties