zaterdag, juni 22, 2024

Meisje-moeders

Ze luistert naar de prachtige naam Aoulassa. Haar lach klatert over het terrein van de school en wanneer ze aanschuift bij een groepje studenten wordt de sfeer gelijk een tikje vrolijker. Twee jaar geleden had ik haar in de les. Nu is Aoulassa bezig haar bachelor af te ronden. Als ik naar het onderwerp van haar scriptie vraag, verschijnt er een ernstige blik in haar vriendelijke ogen. “Ik ga het hebben over meisje-moeders. Dat is een groot probleem hier. Veel meisjes raken zwanger en worden vervolgens door de vader in de steek gelaten. Niet alleen krijgen ze dan te maken met een zware zwangerschap en extra risico’s, ze worden vaak ook verstoten door hun eigen familie. Terwijl de jongens en mannen – vaak gaat het om mannen die beduidend ouder zijn – vrolijk verder gaan naar het volgende vriendinnetje”.

Nadèje

Aoulassa heeft onderzoek gedaan bij de verschillende kerken in haar woonplaats. Juist in de kerk hebben deze meiden het zwaar. Als ze zingen in het koor, worden ze weggekeken. Vaak durven ze helemaal niet meer naar de kerk te gaan. En de moskee staat klaar om deze meisjes met open armen te ontvangen, vooral als ze nog in verwachting zijn. “Er moet iets grondig veranderen in de kerk” zegt Aoulassa. “Daarom heb ik dit onderwerp gekozen”.

Als ik vraag wat haar het meest heeft getroffen tijdens het onderzoek kijkt ze bijna boos voor zich uit. “De houding van de kerkleiders: dominees en ouderlingen. Stuk voor stuk waren ze heel veroordelend. Eentje zei zelfs tegen mij: luister, we zorgen natuurlijk voor de wezen en de weduwen, en ook voor de kinderen van deze moeders. Maar voor hun is geen plaats, want het is hun eigen schuld… Kun je voorstellen? Verschillende van hen hebben een theologische opleiding, maar het lijkt erop dat ze tijdens de lessen pastoraat hebben zitten slapen. Of het is gewoon langs ze heen gegleden!”.

Nadèje

Aoulassa vertelt dat ze zich inmiddels zelf ook inzet voor tienermoeders. “Je kunt natuurlijk niet alleen maar een mooie scriptie schrijven, maar niet de handen uit de mouwen steken.   Maar ik hoop echt dat mijn onderzoek er aan bijdraagt dat er iets verandert in de kerk.” Op mijn vraag wat haar belangrijkste advies wordt heeft ze een duidelijk antwoord: de kerkraad moet niet alleen uit mannen bestaan. Er moeten ook wijze, liefdevolle vrouwen komen, die zich over deze meisjes ontfermen, hen begeleiden tijdens de zwangerschap en daarna.”

Jan-Matthijs van Leeuwen

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties