zaterdag, juni 22, 2024

Wie wil Hannah spelen? En wie Pennina?

Wie wil Hannah spelen? En wie Pennina? Die vraag stellen we de vrouwen in Cotonou tijdens de bijeenkomst van de vrouwen groep. We hadden eerst 1 Samuel 1:1-15 gelezen; het begin van het verhaal van Hannah, Pennina en Elkana.

Wie wil Hannah zijn? Iedereen!! En wie Pennina? Niemand… Pennina was slecht. Ze deed niet wat God wilde, ze deed lelijk tegen Hannah, ze was jaloers.

Maar Elkana dan? Hij trok Hannah voor. Daarom deed Pennina zo lelijk toch? De vrouwen bleven bij hun standpunt: Elkana snappen we wel. Natuurlijk gaf hij Hannah meer aandacht, ze had immers geen kinderen! Pennina mocht gewoon niet zo lelijk doen.

Vervolgens hebben we een goed gesprek gehad met deze vrouwen. Over monogamie en polygamie en de gevolgen daarvan. Hoewel polygamie in Benin veel voorkomt, gebeurt het in de kerk niet volgens hen. Ook over andere dingen hebben we gesproken. We hebben ons over en weer verbaasd over gewoonten en gebruiken: jongens met lang haar in de kerk? Ondenkbaar! We hebben veel gelachen met elkaar. Ze voelden zich echt gezien!

Ik heb veel respect gekregen voor deze vrouwen. Ze zijn de spil in de gezinnen, in de opvoeding, maar ook in de kerk hebben ze een belangrijke rol. Zij zijn degenen die de kerkdienst animeren, ervoor zorgen dat de kinderen uit de bijbel horen. Het zijn vrouwen met ideeën, met plannen. Respect!

En toch blijft hun zienswijze me intrigeren: was echt alleen Pennina hier slecht bezig? Of zit hier een cultuurverschil achter?

Blog geschreven door Anske Drijfhout

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties