maandag, mei 20, 2024

Van God getuigen in het lijden?

Het thema van het congres is ‘inébranlables’, onwankelbaar. Een aantal lezingen wordt verzorgd door Paul Tripp uit de VS. De laatste lezing over 1 Petrus 4 ging over hoe je tijdens moeite, lijden en verdriet toch onwankelbaar en standvastig kan blijven. Hij benadrukte dat het lijden Gods wil voor ons is. Geen gemakkelijke uitspraak, maar hij legde uit waarom hij dit zei. Ook vanuit de ziekte die hij zelf afgelopen jaren doorgemaakt heeft. Hij heeft in drie jaar veel operaties moeten ondergaan en veel pijn geleden. 

Als eerste wees hij op Romeinen 8: we leven in een gebroken wereld, een wereld die uitziet naar verlossing. Als kind van God ontkom je niet aan het lijden in deze wereld, de wereld is nog niet volmaakt. 

Daarna wees hij er op dat het lijden ook tot doel heeft om ons te zuiveren, zoals Petrus wijst op hoe uit erts metaal wordt gewonnen. God wil je laten groeien, juist door het lijden heen. 

Vanuit 2 Korintiërs 1 wees hij erop dat als je zelf lijden meemaakt, zoals ook Paulus dat meegemaakt heeft, je tot zegen kan zijn van anderen. God maakt zijn genade zichtbaar in mensen die leven van genade om die genade uit te delen. 

Hij gaf ook aan: God kan uit het lijden, uit het kruis, het beste maken: Hij gaf zijn Zoon! Het was een grote misdaad dat Jezus gekruisigd werd, maar het gebeurde naar het plan van God. Uiteindelijk was dat kruis het beste wat we voor ons mensen gebeurd is!

Verheug je zegt Petrus. Je zou eerder zeggen: waarom ik? Waarom nu? Maar dit lijden verbindt je met de eeuwigheid waarin geen lijden meer zal zijn: het doet naar de eeuwigheid verlangen. Het moment dat Jezus persoonlijk de tranen uit de ogen zal wissen.

Als je stand houdt in het lijden, mag je je ook verheugen omdat het een indicatie is dat je deelt in de glorie van God: je hebt de Heilige Geest. 

Tenslotte spoort Paulus je aan om in het lijden naar je Schepper te gaan. Dit heeft alles te maken met je vertrouwen! Vertrouw je God? Vaak ben je bang om wat van je afgenomen kan worden. Maar vertrouw God: niet dat je leven zonder lijden krijgt, maar wel een leven met God onze schepper die we kunnen vertrouwen. 

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties