dinsdag, juni 18, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Zuid-Afrika Mission | Verre NaastenEen bewogen en gedreven groepje mensen bij de Indische kust

Een bewogen en gedreven groepje mensen bij de Indische kust

Alweer een stap verder. Na een korte vliegreis van Johannesburg naar Durban gingen we met een huurauto naar Port Shepstone, (in Geref kerk aan de Zuidkus, met ds. Gerrie Schutte, heel Nederlandse naam maar wel Afrikaans) en waar we alweer een groep studenten tegenkwamen, die een verdiepingscursus voor evangelist of voorganger volgden. Er was één vrouw en een stuk of 10 mannen, volwassenen die meestal al voorganger of iets dergelijks waren van verschillende kerkelijke denominaties op het platteland, vaak in dorpen of townships. Hier is de streek van een vroegere zgn Home(thuisland) uit de tijd van de apartheid. Kwazulu bv en straks verderop Ciskei en Transkei. Het valt ons helaas overal op dat de oorspronkelijke gescheidenheid maar moeilijk anders wordt. Er zijn grote taal en cultuurverschillen, maar ook woonplekken zijn ver uit elkaar gelegen, zodat kerken daardoor letterlijk ver van elkaar liggen en de reiskosten hoog zijn.

Mukhanyo Classes
Op 2 mei praten de studenten van Port Shepstone daar over de lessen die ze via Mukhanyo krijgen. Godsdienst-docent Thys Lourens sprak over de essentie van de brief aan de Hebreeën.
Speciaal kwam het evangeliseren onder moslims ter sprake. Eén van de leerlingen benadrukte dat moslims moeten inzien dat zij verkeerd denken. Geloven in het Evangelie, hoe kan dat bevorderd worden?  Over het ‘moeten’ hebben we gediscussieerd. Voordat wij zeggen dat zij verkeerd zijn, zouden we eerst over onze gezamenlijke nood kunnen praten, namenlijk dat wij allemaal redding en reiniging nodig hebben. Daarvoor is allereerst gebed nodig.
Wanneer zij bij gebedspunten vertellen over hun nood, waarbij ze de hulp van God zo nodig hebben, ontstaat er een relatie, een binding. Ook via zingen worden alle deelnemers bepaald bij het grootmaken van God. En daarbij mogen wij vertrouwen op de werking van de Heilige Geest door middel van Zijn Woord.
In de cursus die zij bestuderen wordt er uitgebreid over evangeliseren gesproken!
Phumlani, die les geeft in de Highschool als godsdienstdocent en heeft ook contact met moslims in de buurt van Durban.

schoolklas met Phumlani

docent Phumlani

Gamalakwe is een township vlakbij Margate, in de buurt van Port Shepstone. Daar werkt de Xhosa en Zulu sprekende evangelist Phumlani. Hij geeft bijbellessen op de lokale high school en is verder pastor voor de regio en in opleiding voor dominee. Het blijkt dat de eigen taal een van de grootste struikelblokken is om meer integratie te krijgen met de blanke Afrikaans sprekenden. Met Engelstalige kerken is integratie wel veel verder. We kregen van betrokken gepensioneerde broeder veel achtergrond info over de sociale situatie en lokaal en landelijk. Het percentage werkelozen onder de 30 jaar is wel 50%, er valt nog heel wat meer over te vertellen, maar onder andere dat de gemiddelde leeftijd rond de 25 jaar ligt, ofwel grotendeels het resultaat van de aids, enzovoorts want dat heeft natuurlijk enorme gevolgen voor scholing en opleiding waar de druk zo groot is dat het velen niet lukt om verder te komen.

high school in Gamalakwe

Lees ook deze artikelen eens:

4 REACTIES

  1. Hallo Krin, Japke, Emma en Menno, wat een prachtige verhalen!
    We wensen jullie nog een voorspoedige voortzetting van de reis en straks een behouden thuiskomst.

  2. Dag Japke en Krin, Met interesse lees ik jullie indrukken over opleiding voorgangers; in gesprek zijn met moslims over het evangelie; de aidsproblematiek; werkloosheid en apartheid. Wat fijn dat jullie dat in de blog met ons willen delen zodat we kunnen meeleven. Een heel goede reis verder!

  3. Dag Japke en Krin, Met interesse lees ik jullie indrukken over opleiding voorgangers; in gesprek zijn met moslims over het evangelie; de aidsproblematiek; werkloosheid en apartheid. Wat fijn dat jullie dat in de blog met ons willen delen zodat we kunnen meeleven. Een heel goede reis verder! Geniet van de Indian Ocean!

  4. Dag Japke en Krin, Met interesse lees ik jullie indrukken over opleiding voorgangers; in gesprek zijn met moslims over het evangelie; de aidsproblematiek; werkloosheid en apartheid. Wat fijn dat jullie dat in de blog met ons willen delen zodat we kunnen meeleven. Een heel goede reis verder! Geniet van de Indian Ocean!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties