dinsdag, april 23, 2024

Naar de kerk in Fisantekraal

De zondag is aangebroken, tijd om het zendingsveld in te gaan. Jakolien gaat met ds. Linus mee, die aan de beurt is om in Belhar te preken, Jakob en ik mogen naar Fisantekraal, een preekpunt waar nog maar 9 maanden geleden begonnen is met het beleggen van erediensten.

We worden gereden door broer en zus Luijk, jonge mensen die, zoals wel vaker, in Fisantekraal de dienst gaan bijwonen. De een gaat samen met een andere jonge vrouw de crèche leiden, de ander is aanwezig tijdens de dienst. Onderweg vertellen ze dat van de jeugd van Bellville maar liefst 50 % van de jongeren tussen de 17 en 22 jaar min of meer betrokken is bij de zending! Volgens een rooster bezoeken de jongeren om beurten de kerkdiensten in de zendingsgemeenten.

Timothy Leadership Training
Een aantal van deze jongeren volgt de Timothy Leadership training (TLT). Deze training, in de geest van 2 Timotheüs 2: 2, is bedoeld om leiders op te leiden, die vervolgens anderen gaan trainen.  Tijdens de training voeren de jongeren van Bellville een aantal bijbehorende opdrachten uit in de zendingsgemeenten. Zo lezen deze jongeren op dit moment op woensdagavond met gemeenteleden van Fisantekraal uit de Bijbel. Prachtig!

Fisantekraal
We naderen de kerk. Reden we eerst op brede autowegen, nu draaien we een nauwe straat in, waar veel auto’s staan geparkeerd. Het is er druk met spelende kinderen en lopende en rondhangende mensen. Halverwege de straat staat de kerk. Vanaf de weg is, als je er voor de eerste keer komt, niet duidelijk te zien dat het om een kerkgebouw gaat, maar bij nader inzien staat het toch wel duidelijk aangegeven op een bord.

Achter een hek, dat half open staat, zien we een huisje, waarvan de deur open staat. Binnen klinken kinderstemmen en als ik naar binnen loop, zie ik een 20-tal kinderen dicht opeengepakt bij elkaar zitten, samen met de 2 meiden uit Bellville. Hier wordt de kindercrèche gehouden en als traktatie geef ik de leidster een zak met pepernoten, die door Jakolien uit Nederland is meegenomen. Die pepernoten heb ik na afloop van de dienst niet teruggezien…

Ik loop langs het huis, waar ik bijna over een hond struikel, die mij nieuwsgierig aankijkt, maar blijkbaar wel gewend is aan vreemde snuiters. Ik kom uit op een met golfplaten overdekte binnenplaats, dat al vol blijkt te zitten met ongeveer 25 mensen. Ds. Carl van Wijk is inmiddels ook gearriveerd en een jonge vrouw uit Bellville is bezig een keyboard te installeren, waarop ze straks de zang zal gaan begeleiden.

Van harte welkom
De dienst begint. Ds. Van Wijk heet iedereen van harte welkom en ons, de gasten uit Nederland, speciaal. Hij spreekt een paar gemeenteleden persoonlijk aan met een grapje en geef het eerste lied op. Op alle stoelen ligt een liedbundel en als het orgelspel vanuit de keyboard klinkt zet Carl het zingen in. Hij heeft even moeite om de goede toon te vinden, maar aan het einde van de eerste regel zit iedereen op de goede toon en in het goede tempo.

Na het lezen van een gedeelte uit de Bijbel begint de preek. Iedereen zit geconcentreerd te luisteren, als de eerdergenoemde hond zijn kop voorzichtig om het hoekje steekt. Na enig aarzelen, stapt hij naar binnen. Blijkbaar weet hij intuïtief wie in deze kerkzaal de big boss van Zuid-Afrika Mission, want hij vleit zich trefzeker neer onder de stoel van mijn reisgenoot Jacob.

Als de preek is afgelopen, vraagt ds. Carl wie kort kan samenvatten waar de preek over ging. Tja, en als er dan van die buitenlanders bij zitten, geef je liever geen antwoord… Uiteindelijk geeft onze chauffeur een antwoord, wat door ds. Carl goedgekeurd wordt. Na afloop van de dienst werd ds. Carl door een paar gemeenteleden gesommeerd om niet weer zo’n vraag te stellen als er gasten bij zijn…

Vertrouwen
Als de dienst is afgelopen, praten we met John en Selena Arends. Zij hebben 9 maanden geleden deze ruimte beschikbaar gesteld om als kerk te dienen. Selena’s moeder woont in het voorste huis, zelf wonen ze in het achterste huis. Nadat zij zelf getrouwd en hun kinderen gedoopt waren in de kerk van Bellville, werd er begonnen met de kerkdiensten. Er zijn ongeveer 30 verschillende kerkgangers, waarvan er elke week 15-20 in de kerk komen.

Doordeweeks wordt de ruimte op woensdagavond gebruikt voor de Timothy cursus, er wordt op een andere avond belijdeniscatechisatie gegeven en op zaterdag wordt er eens in de 14 dagen soep uitgedeeld aan mensen in de buurt.

Als we terugrijden naar Bellville, besef ik hoe prachtig het is om te zien hoe de Heere hier werkt en hoe groot het vertrouwen van deze mensen op Hem is.

Bellville
We rijden nu naar ds. Bruintjes voor een kop koffie en om bij hem en zijn vrouw de lunch te gebruiken. Ds. Bruintjes is een enthousiaste, jonge dominee, geboren in Zuid- Afrika, opgegroeid in Canada. Hij is nog niet zo lang geleden begonnen als predikant in Bellville en spreekt zijn preek, zo blijkt ’s avonds als we de kerkdienst in Bellville bezoeken, om en om in het Afrikaans en het Engels uit.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties