maandag, mei 20, 2024

Onder indruk van passie én impact!

Donderdag 11 oktober: via Mukhanyo naar Port Shepstone

Daar was ik weer, aan het einde van de dag moet ik nadenken over wat ik vanmorgen gedaan heb. Vanmorgen gestart met een bliksembezoek aan het Mukhanyo Theological College in Pretoria, ze kunnen nu een gedeelte huren van de Wonderboom Suid gemeente. We kregen een snelle rondleiding van Gerrit Heino (GZB- en Driestar-“achtergrond”). Ik besefte op dat moment nog niet zo goed hoe belangrijk dit onderwijs in theologie is en welke enorme impact dit heeft op mensen in Zuid Afrika.

Rob van de Kooij rijdt ons rond en met zijn grote algemene kennis is hij een prima reisleider. Hij brengt ons vervolgens naar Johannesburg, waar ook een “nieuw” gebouw van Mukhanyo staat. Vanuit Zuid-Afrika Mission hebben we vorig jaar bijgedragen bij de verbouw. Het gebouw staat naast het station en dat is handig voor studenten. Inmiddels 30 studenten en er is ruimte voor groei. Het valt me op dat ik alleen donkere studenten zie en ook veel vrouwelijke jonge studentes. Opnieuw bewonder ik vooral het gebouw, maar heb nog steeds geen beeld van de impact. Rob brengt ons naar het vliegveld en we hoppen in een uur naar Durban. Als we uit het vliegveld stappen, is de temperatuur met minimaal 10 graden gezakt. Wat een prachtig groen gebied en we zien veel suikerriet en ook een suikerfabriek. 

Herman Swart (tutor van KCOT, Kind Christian Outreach Trust) haalt ons op. Met hem vallen we onverwacht binnen bij een pastor uit Zimbabwe, die nu de 1e  pastor is in een Indiase kerkgemeenschap. Hij vertelt over zijn mission in de binnenlanden van Zimbabwe, zijn auto die net gestolen is en zijn nieuwe mission gebied in één van de gevaarlijkste townships die net aan de andere kant van de weg ligt. Bij mij groeit de bewondering voor de inzet en bevlogenheid en de risico’s die dit gezin neemt om het evangelie te vertellen.

Dan is het inmiddels 17.00 uur geweest en volgen we een les in een fris lokaaltje, waar maar een klein groepje studenten zit. Twee mannen en twee vrouwen. Zij volgen een opleiding op afstand die aangeboden wordt door Mukhanyo. En hier begin ik besef te krijgen van de impact die deze kennis heeft op de studenten en op hun omgeving. Het besef dat het gebrek aan kennis van de Bijbel in hun dagelijkse praktijk letterlijk doden tot gevolg heeft, hun verontwaardiging dat zoveel kerken in Zuid Afrika Gods woorden vermengen met voorouderverering en hoe daarmee om te gaan. Hoe ontzettend deze mensen gemotiveerd zijn om na hun werk nog de schoolbanken in te gaan en voorafgaand aan de lessen thuis de DVD’s bekeken hebben die verstrekt zijn door Mukhanyo. Het is echt de enige mogelijkheid om hier de wereld te veranderen. 

Blij word ik van de gastvrijheid van tutor en voorzitter Garry Schutte en zijn vrouw. Heerlijk als je na zo’n dag warm mag eten, kan douchen en slapen!

Vrijdag 11 oktober: passie voor het evangelie

Wauw, wat tref ik het met de gastvrouw! Vanmorgen ei en tomaatmuffins bij het eten😋

Vandaag opnieuw studenten gesproken. Zoals een jongen van 18 die in 2015 terugkeert van zijn criminele pad en nu aan zijn vrienden kan uitleggen wat het verschil is tussen “christelijk” en christelijk. Hij doet dat met zoveel vuur, dat nu ook een 65+ er meekomt. En ook ik word blij van zijn passie. Dat is ook wat ik hier overal proef, passie voor het evangelie!

Daarna een ontmoeting met het bestuur van KCOT. Oudere mensen die opnieuw met passie leiding geven. Jakolien doet een organisatie scan, maar ik heb een middagdip na de warme hap en vind het wel even prima… Daarna met ongeveer 10 man braai. De barbecue bij de kerk hangt aan de ketting (alles zit hier achter slot en grendel) en staat vol water. Gelukkig heeft één van de bestuursleden goede contacten, altijd handig, en we belanden in Graceland, een fantastische plek met uitzicht over zee. Hier gaan we aan de braai. Ik voel me als een god in Frankrijk, maar dan anders😇

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties