zaterdag, juni 22, 2024

pastorale bezoekjes in Soshanguve WW

met Phineas op huisbezoek

Japke vertelt: Op maandag 24 april werden wij opgehaald door ds. Kgatle.

Hij bracht ons naar broeder Justice en zuster Misenid Modiba, de oudste en eerste leden van de Free-Reformed Church in SoshanguveWW.
In 1997, twintig jaar geleden, kwamen zij in aanraking met ds. Dirk-Maurits Boersma.
Bij hen leefde het verlangen om een kerk te stichten. Bij de zendeling leefde het verlangen om mensen tegen te komen die hongerig waren naar het Levendmakend Woord!
Zo ontstond er een afspraak om op een keer een dienst bij deze familie in huis te houden. Justice wilde dat er in zijn huis kerk gehouden zou worden. Buren en vrienden werden uitgenodigd. En al snel begonnen de kerkdiensten met ongeveer 20 belangstellenden. Toen het huis te klein werd, gingen ze naar de overkant, waar een niet afgebouwd huis leeg stond. Pastor Boersma nam een zeil mee en dat was hun dak.
Misenid vertelde dat zij graag het evangelie wilde doorgeven. Ze gingen bidden en er kwamen gezinnen, vooral vrouwen met kinderen. De gemeente gaf toestemming en zo ontstond daar voor enkele jaren de kerk.
Op dit moment is het een beauty salon, die op de eerdere plek van innerlijke vernieuwing gehuisvest is (zie foto) .   En in een ander deel  van de wijk staat nu een groter kerkgebouw in SoshanguveWW. (Zie vorig verslag)
De zendeling Boersma vertelde over de eerste groei van de kerk het volgende.  De mensen willen graag een kerk in verband met geboorte en sterven, feestdagen e.d.  Maar de innerlijke motivatie moest nog groeien. Na ongeveer twee jaar Bijbelonderwijs werden een aantal belijdend lid van de jonge kerk. Het aantal groeide tot 75 leden. Omdat er via de GKV van Nederland een gift kwam, kon er een nieuwe kerk gebouwd worden.  Toch gebeurde er iets ergs. Hun dochter stierf aan kanker en haar zoontje werd wees.
Hun voorganger pastor Phineas, die  zelf ook een kindje heeft verloren, las met ons uit Efeze 1:11-23. God geeft ons wat wij nodig hebben. Hij maakt ons dwars door moeiten heen sterk in het geloof. Hij vergeeft ons onze zonden en hij maakt ons sterker in het geloof. Laten we altijd God danken voor alles wat Hij geeft en wat wij echt nodig hebben.
Tot onze ontroering bleef hun kleinzoon Lebgang bij het Bijbellezen en bidden. Gebed blijft belangrijk.

Daarna volgde het bezoek aan Katlego en zijn moeder Flora. Ook hij heeft een ouder moeten verliezen toen zijn vader die politieagent was, doodgeschoten werd.
Katlego, een Thusano-student, is heel gemotiveerd om het evangelie met leeftijdgenoten te delen, wat de lezing over Creation betreft, opperde hij om de wijsheden over Schepping i.p.v. evolutie (zie eerder verslag) te delen met andere jongeren. Ook met Lebgang…
Door zijn studie medicijnen, die hij dankzij DVN mag volgen, wil hij zijn medemensen helpen om HIV te bestrijden. Hij is heel gemotiveerd om vrienden op Jezus te wijzen.
Pastor Kgatle wees erop dat het best moeilijk is, wanneer je vrienden de prioriteit aan rugby of voetballen geven, jij dan de moed hebt om zondags naar de kerk gaan vanwege jouw andere prioriteit. Het vraagt opoffering om niet eerst jezelf te zoeken. Zo las Phineas Johannes 13:1-20 met ons. Jezus gaf de voorkeur aan het wassen van de voeten van Zijn leerlingen. Zo zullen de gelovigen ook Zijn voorbeeld in dienen en opofferen willen volgen. Volgeling van Jezus Christus! Katlego reageerde  dat hij het egoïsme in de politiek moet onderkennen.
Ds. Kgattle benadrukte dat wij alles onder smeking en dankzegging bij God mogen brengen.
Ook dit bezoek werd weer afgesloten met gebed. Heel fijn om zo hier de pastorale zorg en begeleiding in Soshanguve mee te maken.
Daarna werden wij voor het avondeten bij ds. Boersma en zijn vrouw Rinette en hun drie pleegkinderen gebracht, waar we op een heerlijke Boboti werden getracteerd(gevulde pompoen).

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

  1. Geweldig dat jullie dit mogen meemaken. Voor ons geweldig om dit te lezen allemaal. groet, Bettie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties