dinsdag, juni 18, 2024

Reisavonturen op de Kaapse Vlakte

Het is op dinsdag 9 oktober eindelijk zover dat ik (Renger) – onderweg in het vliegtuig van Kaapstad naar Johannesburg – tijd heb om even terug te blikken op onze eerste dagen. Vandaag beperk ik me tot vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober.

De reis van Jacob en mij (Jakolien was al eerder afgereisd) startte op vrijdag 5 oktober met de vlucht van Schiphol naar Kaapstad.

Na een lange vlucht van maar liefst 11 uur werden we door een taxichauffeur (lid van één van onze kerken) ’s avonds om 22.00 uur van het vliegveld naar ons verblijf gebracht.

Na een prima nachtrust en dito ontbijt duurt het niet lang voor ik opgehaald wordt door ds. Linus van ‘t Foort. Tot mijn verrassing veranderde deze anders zo kalme prediker na het opzetten van zijn futuristische zonnebril in een autocoureur, die mij met grote snelheid transporteerde  naar het huis van het zendelingsechtpaar Peter en Karen Abrahams.

Karen en Peter Abrahams

Boeiende autorit met de Abrahams
Overgestapt in hun auto, volgt een boeiende autorit door en in de buurt van Kaapstad met tussenstops aan het strand en de haven. Peter en Karen vertellen intussen van hun werk. Peter is parttime predikant van Belhar en tegelijkertijd zendeling in Leiden. Karen geeft o.a. leiding aan de sopkombuis: eens in de 2 weken wordt op zaterdag soep uitgedeeld aan mensen in de buurt van de kerk in Belhar. In totaal wordt eens in de 14 dagen wel zo’n 160 liter vers bereide groentesoep uitgedeeld.

Sendingskommissie 
Na afloop van deze rit word ik afgezet bij de fam. Luijk, waar inmiddels ook Jacob en Jakolien zijn gearriveerd. Zij hebben een gesprek gevoerd met een paar leden van het Kaapse Vlakte Fonds, wat een aantal studenten ondersteund met een studiebeurs. Hans Luijk, onze gastheer, is voorzitter van de GSK, de gezamenlijke zendingscommissie van de (blanke) kerk van Bellville en de (kleurlingen)gemeente van Belhar.

Linus in gesprek met Renger

Tijdens de koffie en onder de maaltijd (bobotie – een gerecht uit de Afrikaanse keuken) vertelt Hans enthousiast over het werk van deze commissie. Ook de zendelingen (ds. Peter Abrahams, ds. Carl van Wijk – zendeling in Wesbank en ds. Linus van ‘t Foort – coach van beide zendelingen) en de predikant van Bellville (ds. Johan Bruintjes) maken deel uit van de GSK. Dankbaar vertelt Hans dat binnen deze de GSK en ook door predikant, zendelingen en coach constructief en in een onderling zeer goede sfeer samengewerkt wordt.

Als we ’s avonds terugkeren naar ons verblijf, kunnen we alle drie terugzien op een mooie dag en daarmee een inspirerende start van ons bezoek aan Zuid-Afrika.

Dit is het begin van het verslag van de werkreis die Jacob Halma, Renger Doornbos (beide bestuursleden van Zuid-Afrika Mission en Jakolien Meas (projectmanager van Verre Naasten) maken van 5 – 16 oktober 2018 in Zuid-Afrika.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties