dinsdag, juni 18, 2024

Soshanguve naar Lesedi la Ditshaba

Afgelopen dinsdag zijn we in Soshanguve geweest naar de laer skool Lesedi La Ditshaba ( light for the nation) geweest.  Dit is destijds opgezet door Inge de Visser, kinderen uit de township krijgen onderwijs. Het is begonnen Met kinderen die vanuit Soshanguve naar Pretoria gingen en langzaam aan is dit gegroeid naar een bijna complete school in Soshanghuve.  

Vandaag gingen Christien en Portia met ons ernaar toe. Christien ging mee, zij heeft alles voor ons programma hier geregeld, helemaal top! Portia moest vanuit haar bestuursfunctie naar de school. George was die dag jarig.

Op de school heeft Portia ons heel veel verteld over de school, over het ontstaan, waarover ik hierboven al vertelde. Over hoe het langzaam gegroeid is tot een bijna complete school.

De school staat goed bekend in de township. Mensen willen graag hun kinderen daar naar school doen, want het onderwijs is goed. 

De bijdragen van de ouders zijn laag, zodat zij het kunnen betalen en de school kan maar amper an rond kom met de financies.

Ja, zo gaat dat als je paar dagen hier bent, er gaan Afrikaanse en Engelse woorden door de tekst heen. Heeft geeft tegelijk ook weer hie dit land is, zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende tale, en mense draai so om  van taal, het is net wat de ander verstaat.

Op de school zijn 170  leerlingen.  Verdeeld over de groepen. In graad 5  zitten de meeste kinderen zo rond 50. Over twee jaar hoopt de school ook graad 7  te kunnen aanbieden maar daarvoor moeten ze eerst grond kopen. Maar het is een beetje moeilijk om erachter te komen van wie de grond nu eigenlijk is.  Er wordt aan gewerkt.

De directrice van de school, zij staat op de foto hierboven links achteraan, is erg blij met de gift uit Nederland , zij hebben het hek om het plein ermee gemaakt, het is een prachtig mooi ijzeren hek.  Het kon zo bij Dick Norg uit Baflo  vandaan komen.

We mochten met de directrice in alle lokalen een kijkje nemen. Wat was het stil en wat een concentratie.  De kinderen van de graad/ klas van de directrice waren zelfs allemaal met elkaar hardop aan het lezen.

En iedereen stond op toen we kwamen verwelkomde ons met : Goeiermorre, hoe gaan het met julle?

Het was een prachtige morgen en wat mogen we de onderwijzers van de skool dankbaar wees vir al die werk wat sy doen.

Het geeft het land toekomst!

Ons gebed en onze giften vanuit Nederland zijn, naast de bijdrage die die door de ouders en een kleine financiële steun vanuit de overheid, nodig voor dit zo belangrijke werk.

Baaie Dankie!

 

 

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties