zaterdag, juni 22, 2024

Thembalethu block B

Via Driekoppies, Bosfontien, Langloop, Kmulushwa, Tonga rijden we naar Block B, zo’n veertig km verderop.

We bezoeken hier een paar patiënten , onderhandelen een man die alleen woont, ergens tussen lang gras in een huis opgebouwd uit een oude autodeur, een paar kapotte matrassen, wat dekens, wat zink. Erin staat van allerlei spul, bakken, cherrycans, flessen en wat al niet meer. Dit is zijn huis:

Dit is zijn keuken.

Dit wat spullen in zijn tuin.

De man leeft zonder ID. Hij heeft wel een nieuwe aangevraagd, alleen in de nieuwe stonden fouten, deze heeft hij niet geaccepteerd en nu zit hij zonder. Hij bestaat dus eigenlijk niet, krijgt geen geld voor levensonderhoud, kan geen baan vinden. Nu leeft hij alleen en zit of slaapt of rookt marrijuna.

Ik licht nog iemand uit:

Een jonge jongen , hij leeft alleen, zijn ouders zijn gescheiden en leven ergens anders. Hij is hiv positief. En heeft zijn huis vol met zweren.

Hij moet zijn medicijnen iedere dag op dezelfde tijd innemen maar heeft geen tijd, hij vraagt de buren.  Cleopas gaat een mobile telefoon voor hem aanschaffen zodat hij de tijd kan zien.  Cleopas praat met hem over hospitalbezoek. Volgende week moet hij daar weer naar toe. In het huis van de jongen is een bed, een pan en verder niets.

Bij elk bezoek die we brengen deze twee dagen krijgen de patiënten ook het dagelijks benodigde voedsel en bijvoorbeeld ook tandpasta.

Na de bezoeken , wat een behoorlijke indruk achterlaat, gaan we naar het  Thembalethu centrum in block B. De teacher, een jonge vrouw heeft kiespijn en heeft de kinderen vanmorgen niet laten komen, ze komen wat later. Als wij er zijn, zo half twee, zijn er wat kinderen . Cleopas geeft aan haar volgende week nog eens te zullen bezoeken en spreekt haar stimulerend aan.

We sluiten de ochtend af en gaan verder. We bezoeken een monument op de grens van Swaziland, Mozambikaanse en Zuid Afrika.

Onderweg naar het drielandenpunt heeft Menno deze foto’s genomen.

We zijn samen naar het Samora Machel monument en museum geweest.

Daarna hebben we samen braadvlees gegeten bij het punt waarover ik in de vorige blog vertelde. Het was heerlijk.

Samen zijn we weer teruggereden, en hebben we afscheid genomen bij Sally.

Dank voor deze indrukwekkende dagen.

Johnson, de all over man. Vriendelijk , bescheiden, innemend .  Ze hebben mij gevraagd om dit werk te gaan doen, eerst werkte ik bij de belastingdienst. God heeft me hier gebracht. 

Cleopas, sociaal , bevlogen, enthousiast. De verbinder.  Vertrouwd op God, doet zijn werk met groot plezier.

 

 

 

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

 1. Oh, wat een armoede daar. Dat is wel schrikken voor jullie, denk ik. Zijn de mensen blij als jullie langs komen? Vast wel he?
  Wat een eenzame mensen ook. Zo alleen te leven in oude rommel, dat dan voor je “huisje” moet doorgaan.
  Gaan jullie de komende week alweer richting Nederland? Alvast een hele goede thuisreis toegewenst.

  Hebben jullie weer een mooie zondag gehad?
  Wij hier in Warffum wel.
  Doei, doei…..groetjes van ons en sterkte met alles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties