dinsdag, juli 16, 2024

Thembalethu Nkomazi

Sommige dingen zijn niet goed in woorden te vatten. Donderdagochtend zijn Jacob en ik met een team van Thembalethu Nkomazi bij een aantal van hun clienten op bezoek geweest. Voor het eerst van mijn leven heb ik van zo dichtbij ervaren wat hiv met mensen doet. De eerste vrouw die we bezochten was sterk vermagerd, erg ziek en ze schaamde zich. Daarna bezochten we een man die blind was geworden, maar die nog wel muziek voor ons kon maken. Daarop kwamen we bij iemand die halfzijdig verlamd was geraakt, een volgende was met behulp van medicatie weer wat opgeknapt, daarna ontmoetten we iemand die depressief was en een ander had hoofdpijn en geen enkele eetlust meer over. Sommigen waren helemaal alleen, anderen hadden een paar kinderen of woonden met hun moeder.

Bij alle mensen deden we hetzelfde: een kort praatje maken, een voedselpakket geven en bidden. Eerst werd er gebeden in een inheemse taal door een van de teamleden van Thembalethu en daarna door Jacob of mij in onze eigen stamtaal het Nederlands. Ik was eerlijk gezegd blij dat we konden bidden want ik was nogal verlegen met de situatie. Het voelde ergens alsof deze mensen door de medewerkers van Thembalethu aan ons werden tentoongesteld, hoewel ze dit geloof ik niet zo bedoelden. En wat bid je voor iemand die eenzaam en alleen en dodelijk ziek is? ‘Vader in de hemel, ontferm U! Ik weet niet wat ik moet zeggen of doen, maar U kent deze vrouw. Geef haar wat zij het meest nodig heeft…’ Zo’n soort gebed hebben we gebeden in diverse varianten.

Soms merkte ik duidelijk dat de mensen ons bezoek en onze aandacht waardeerden, soms kreeg ik het idee dat ze liever hadden dat we weer weggingen. Misschien waren ze er soms ook simpelweg te ziek voor om vreemde bezoekers te ontvangen. Als ik aan deze mensen terugdenk word ik opnieuw verdrietig. Tegelijk ben ik oprecht gelukkig dat ik God mag kennen en met alles wat mij raakt en met al m’n vragen naar Hem toe mag gaan. Hij is onze hoop.

De naam van Themabalethu is goed gekozen, want het betekent precies dat: Onze Hoop www.thembalethu.biz

 

Vorig artikelDries in India
Volgend artikelNaar de kerk in Leiden
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties