dinsdag, juli 16, 2024

Thembalethu, zorg voor de allerarmsten

Afgelopen dinsdag zijn we onderweg gegaan, samen met mijn nicht en haar man, zij wonen in Johannesburg, naar Thembalethu, in Schoemansdal, vlakbij de grens van Swaziland en Mozambique.

Hier even een klein overzichtje , een screenshot gemaakt op mijn telefoon, van de richting en afstand.

Onderweg is er veel te zien, heel verschillende landschappen.

Dit is een van de uitzichten.

’s Middags komen we om 5 uur aan bij Thembalethu, we worden hartelijk verwelkomd door Cleopas en Johnson. Cleopas, de centrale figuur die alle projecten overziet en Johnson, de algemeen director.

Cleopas

Johnson

Cleopas vertelt ons in het kort wat Thembalethu allemaal doet. Veel verschillende projecten.

Zuid -Afrika Mission | Verre Naasten ondersteunt het home based care programma.

Er is nog veel meer: Bomenproject, naschoolse opvang met maaltijd, groentenkwekerij, bibliotheek, een braai corner (hier wordt vlees op vuur gemaakt en kun je ter plekke van genieten samen met mili), een dramateam.  Dit zijn zo een paar dingen.

Op hun site kun je ook dingen lezen: Thembalethu.biz  of google op Thembalethu Nkomazi.

Na de introductie gaan we naar Sally, zij woont dichtbij Thembalethu. Zij heeft 14 weeskinderen in haar huis opgevangen , voorheen 22. Deze kinderen voorziet zij van onderdak, onderwijs, voedsel en zij voorziet ook ons vieren van onderdak.

Ook door Sally worden we hartelijk ontvangen en we eten met hen mee.

Sally vertelt: Ik ging naar Afrika om daar vrouwen te leren hun kleding  zelf te naaien. Toen er vanwege de oorlog in Mozambique veel vluchtelingen kwamen en ook het HIV virus werd ik gevraagd om mee te draaien in een homecare team. Ik ben toen cursussen gaan volgen en ben dit gaan doen. Terwijl ik die zorg verleende, kwam ik tegen dat veel mensen overleden en de kinderen niemand hadden waar ze heen konden, geen familie. Ik heb toen besloten kinderen op te gaan vangen. Dit is de start geweest van wat ik nu doe al tientallen jaren.

Menno geeft een van de kinderen uitleg over civiletechniek, hoofdstuk waterpassen. De volgende dag vertelde ze mij dat ze hoge cijfers had gehaald, ze was helemaal trots.

Bij Menno op schoot zit Rowen, de jongste van het stel, vijf jaar. Samen met hem heb ik een poos zitten kleuren en Rowen kon zijn eigen naam al schrijven.

Na een goed ontbijt zijn we naar Thembalethu gegaan voor ons dagprogramma.  De start van de dag meemaken, met de home base care medewerkers op pad, een pauze, de na schoolse opvang zien.

In een samenkomruimte opent Cleopas de dag. Hij haalt prediker 19:17 aan.  Als je zorgt voor arme mensen , ben je goed voor de Heer. Hij zal je daarvoor belonen.  Ook zegt Cleopas: Doe je werk met vreugde.  Je doet het voor de Heer!

Na de ochtendopening krijgen we een optreden van het dramteam, het is geweldig, zoals zij kunnen zingen. We hebben bijna alles opgenomen, hier laat ik alleen even een foto zien van hen.

Daarna gaan wij opstap met twee van de homecare medewerkers en me met het hoofd van de homecare: Tabulile

Dit is Tabulile.

We gaan op pad .

Naar een blinde man met vier kinderen. Zijn vrouw komt af en toe eens langs. Thembalethu heeft voor hem een stenen huis gebouwd, Sally heeft daar ook aan meegeholpen.  Hij woonde eerst in een zinken hutje, dit verviel helemaal. We brengen hem voedsel, praten met hem. Hij wilde graag nieuwe batterijen voor zijn radio om naar Trans word radio te kunnen luisteren. De organisatie Thembalethu brengt ook radio’s bij mensen zodat zij the gospel kunnen horen.

De kinderen zijn kinderen zonder ID omdat de ouders niet Zuid Afrikaners zijn. Zij worden daarom ook niet toegelaten op een school. Dit is een heel veel voorkomend probleem. Hoe moet dit in de toekomst gaan met deze mensen die opgroeien als mens die “niet bestaat”  Ook geld voor levensonderhoud krijgen zij niet. En dan ook nog het HIV virus.

De vier kinderen van de blinde man die samen met andere kinderen in zijn tuin speelden. Spelen met het zand, figuren erin maken.

verder gaan we nog op bezoek bij een vrouw , ook met aids, met een zoon  van 13 die ook hiv positief is, hij is daarnaast ook lichamelijk en geestelijk beperkt.

Ook gaan we naar een  vrouw die niet op haar benen kan staan. Cleopas laat haar oefenen in het looprekje om toch een eindje te lopen. Met moeite slaagt zij erin om en paar stappen te lopen.

Ook gaan we nog naar een  vrouw met aids , wiens man is weggegaan. Het gaat niet goed met haar , zij gaat volgende week weer naar het hospital.

De vrouw haar huis is half af. Ze woont in een heel klein gedeelte waar wel een dak op zit, met haar twee dochters en een kleinkind.

Ook gaan we nog naar een jonge vrouw en haar zus, zij wonen samen met hun kleine kinderen in het huis van hun moeder die het afgelopen jaar overleed.  Zij is erg depressief . Cleopas gaat zorgen dat de maatschappelijk werker daar komt.

We genieten de lunch bij een meer.

Samen met de twee homecare werkers Thulisiie en Nompumelelo.

Daarna gaan we naar Thembalethu en maken de naschoolse opvang mee.

Er worden spelletjes gedaan met de kinderen:

Voetbal

In de bibliotheek wordt voorgelezen

En scrabble gedaan.

ook op andere plaatsen worden spelletjes gedaan en de ouderen krijgen nog extra les in Engels.

Verder kijken we nog rond op het terrein, ook bij het uitzetten van de groentezaden.

Het groentenproject, voor gezonde voeding.

Na deze dag praten we nog wat na met Cleopas en gaan we terug naar Sally. Tijd om alle indrukken te verwerken en te slapen voor de volgende dag.

Dank aan God die al deze mensen in het hart geeft te gaan helpen en te ondersteunen.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties