dinsdag, juli 16, 2024

Uitdelen en doorgeven

Soep uitdelen

Dinsdag is er in de Belharkerk elke ochtend handwerken van 10 uur tot twaalf uur. Het gemaakte wordt vervolgens verkocht om mee de ingrediënten voor de soep te kunnen bekostigen!
Eens in de twee weken wordt er tussen 12 en 13 uur maaltijdsoep (sopkombuis) uitgedeeld aan hongerige en ziek uitziende township inwoners, die in de buurt van de kerk wonen en horen bij de township Belhar.
Karen, de vrouw van ds. Piet Abrahams, ontvangt eerst alle belangstellenden in kerk.

groot en klein

Daar wordt eerst een zegen van God gevraagd over het eten dat uitgedeeld wordt. Ze leest deze dag met hen Psalm 23 en vertelt van Gods herderlijke liefde. Daarna wordt er aan ongeveer honderd mensen, die allen een kom of een beker bij zich hebben de soep uitgedeeld. Ook kleine kinderen zijn er bij. Allen zien er mager uit. Je zou echt meer voor hen willen doen en we hopen en bidden dat ze ook uit gaan zien naar het geestelijk voedsel dat zondags in de kerk uitgedeeld wordt.

de kleintjes deden even hard mee

In de avond zijn we naar oud-Leeuwarders, bekende leden van ‘De Morgenster’ geweest. Eelke en Jellie met hun 7 aangenomen kinderen. Allen afkomstig uit de townships en vaak voorheen  levend onder beroerde situaties!
Verrassend was dat Jellie als sociaal werkster heel betrokken is met het werken onder noodlijdende kinderen o.a. in Fisantekraal. Ze vertelde van brand in de blikken huisjes, waarbij een vader omgekomen was en de moeder met haar drie kinderen nu onder een brug moet slapen. Een onderkomen in een Shelter(opvanghuis)  zou zo belangrijk zijn, zei ze. En daaraan wil ze samen met haar man vorm aan geven, maar financiële draagkracht ontbreekt het tot nu… ‘Daar is gebed voor nodig’, zo zei Eelke.
Met pastor Linus gingen we naar John en Selina in Fisantekraal om samen met deze gemotiveerde mensen van God een huiskerkdienst in Fisantekraal te starten. Jellie was hier zo enthousiast over dat er meteen een uitnodiging kwam om een denktank bijeenkomst in deze township mee te maken.
Vanmorgen hebben wij een catechisatie les over de Heilige Geest kunnen meemaken voor het huisje bij John en Selina . Prachtig hoe Selina getuigde dat de Heilige Geest in ons hart wil wonen en dat Hij ons verandert. Ze zei over haar man en kinderen: ‘Eers het ons reg wil leve, maar nu ga ons trouwe in die kerk en verder vertel van God.’
Pastor Linus vertelde dat het goede voorbeeld geven ook zo belangrijk is voor de omgeving.

tijd vrijgemaakt voor een korte bijbel les

We hebben veel liefde en zelfopoffering ontmoet bij onze ‘soms iets meer gekleurde’ broers en zussen in Zuid- Afrika. Vooral dat God volharding en moed geeft. Daarvan zijn we echt onder de indruk geraakt en ook bemoedigd.

En we danken iedereen die ons gastvrij onderdak gaf, zowel in townships als bij de anderen thuis of elders en ook  ZAM voor de unieke mogelijkheid om hiervan getuige te zijn.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties