dinsdag, juni 18, 2024

Vrijdag: volop ontmoetingen rond Pretoria

Gesprekken met Thusano-studenten
Heerlijk, starten met een ontbijtje aan de buitentafel. Jakolien en ik gaan zo een ontmoeting hebben met studenten van het Thusano beursfonds. Dit zijn studenten die niet in aanmerking komen voor een studiebeurs van de staat, maar wel de capaciteiten hebben. We kunnen wandelen en dat geeft meteen de mogelijkheid om een foto te maken van de prachtig bloeiende Jacaranda’s. Schitterend, ze bloeien alleen in oktober, dus we treffen het!

De beide studenten die we ontmoeten, hebben net hun studies afgerond en zijn lovend over de enorme support die ze van Christien Agema krijgen.  Ze zijn enorm gemotiveerd om hun eigen studie terug te betalen om zo nieuwe studenten ook een kans te geven en ze willen ook beschikbaar zijn om mentor te zijn voor volgende studenten.  In de ontmoeting met het bestuur horen we dat niet alle studenten terugbetalen en dat is teleurstellend voor de mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet op de begeleiding van deze studenten. ’s Middags hebben we tijd om boodschappen te doen, maar de stroom valt uit… Dat is zoeken in het donker. De stroom valt in ZA met enige (on?) gecontroleerde regelmaat uit, er schijnt zelfs een speciale app voor te zijn.  Vanavond start het Sendingsberaad. Hier komen de gemeenten vanuit heel Zuid-Afrika samen (op crocs😊).

Op pad met ds. Phineas Kgatle
Vandaag ben ik (Tjeerd) op pad geweest met ds. Phineas Kgatle. Hij is als zendeling werkzaam in Soshanguve, area WW en UU. Tijdens de autorit van ons guesthouse naar zijn werkterrein hebben we onderling de nodige informatie uitgewisseld. De planning voor vandaag was een bezoek aan het kerkgebouw en evangeliseren in de wijk. Richting kerk pikten we drie jongelui op, studenten, twee met richting theologie en één met een medische richting. Alle drie gedreven om het evangelie te verkondigen. Normaal gesproken deden ze dit samen met dominee iedere dinsdag. Het leek ds. Phineas echter een goed idee mij daarin te betrekken. Spannend!!  🥴 Eerst richting kerk. Daar kwam het geluid van harde muziek op ons af. Oorzaak: een uur fitness, onder begeleiding, door een 20-tal dames en één man. Het betere zweetwerk zogezegd bij een temperatuur van boven de 30 graden. Op verzoek van de dames heb ik even meegedaan. Drie minuten was lang genoeg.😰 De kerk stelt hiervoor het gebouw ter beschikking aan de community. Enkele zusters van gemeente deden ook mee. Aan het eind van deze sessie neemt ds. Phineas het woord. Leest een paar verzen uit de bijbel met een korte toelichting. Vervolgens wordt met gebed afgesloten. Op deze manier wordt ook aan deze mensen het evangelie verkondigd. Er wordt aandachtig geluisterd en instemmend bevestigd met amen en halleluja en applaus na het amen van ds. Phineas.

Ja, en dan de wijk in. De auto wordt op een zichtbare plek geparkeerd en gaat ds. Phineas ons voor in gebed. De studenten gaan samen in ik ga met ds. Phineas mee. De werkwijze lijkt simpel, namelijk kloppen op de deur. Alleen hier zitten alle deuren achter hekken en muren. Dus dan roep je of er iemand thuis is. Bij ons is dat het geval. Nadat duidelijk is gemaakt dat onze bedoelingen goed zijn worden we binnen gelaten. Het betreft een jongeman van ongeveer 21 jaar. Heeft kennis van de bijbel maar is niet praktiserend christen. Heeft wel een bijbel-app op zijn smartphone en leest, op verzoek van ds. Phineas, Rom. 10 : 9 en 10. Hierover wordt even kort doorgesproken en contactgegevens worden uitgewisseld in de vorm van wat folders, adres kerk en telefoonnummers. Wellicht komt hij een keer naar de kerk. Verdere contacten die ochtend blijven beperkt tot het met elkaar praten door het hek. Wel worden daarbij nog afspraken gemaakt.  

Tot slot samen nog even bij ds. Phineas geluncht en geëvalueerd. Men was dankbaar voor de contacten. Ook deze drie jonge mannen zijn, samen met ds. Phineas, inspirerende personen. Het enige wat voor hen telt: share the gospel! 🙏

Maak hieronder kennis met ds. Phineas, in een recente mini-docu die over hem gemaakt is.

Sendingsberaad
Vanavond 1e deel van zendingsberaad gehad. Maranatha heeft 5-jaren plan gepresenteerd. Wat een geweldige verbetering ten opzichte van half jaar geleden. Concrete en meetbare doelstellingen en acties. Daar zijn we als bestuur van Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten erg blij mee. Mooi ook dat ze aan draagvlak hebben gewerkt bij zendingsgemeentes en zendelingen. Morgen (zaterdag) plannen van Johannesburg en Kaapstad.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties